Livet på Norrhamra

Tidigare "Nyheter"

090131-090716

2009-07-16

20090131:

•Vi har nu bestämt att Ofsi är till salu och satt pris på honom.

•Efter långa diskussioner har vi också bestämt att Soley får vara till salu, hon är lite av det

man kan kalla en ögonsten. Vi hoppas att någon avelsintresserad hittar henne och fortsätter där vi slutat.

Hon kan nog bli riktigt bra för den som kan förvalta henne rätt.

20090212:

•Idag har vi lagt in ett bildspel på Perla  från hennes fölning då Vilja från Norrhamra blev till.

20090215:

•Vintern har än så länge grepp om oss. Det är verkligen skönt för hästarna att slippa "kladdet"

då det är varannan dags väder. Hästarna trivs. Solen skiner och det är ljust längre och längre för varje dag.

Så därför ska jag inte sitta här och skriva utan gå ut till våra fyrbenta vänner. Vi hade veterinär för några dagar sedan och vi pratade om vid vilken temperatur hästar trivs bäst och han sa att det ligger mellan plus 5 till minus 20 grader och ute, det kunde man inte tro.

20090226:

•Snön håller på att försvinna, det regnar och blir jättehalt ute då det är så kallt i marken. Kl 13.00 nu snöar det "Lovika vantar" och är 5 grader plus, inget är normalt längre.Hästarna tycker inte om detta, dom vill inte in på kvällarna fast vi tycker att det är bra för fölen att få komma in och ligga lite torrt. Det är klart att med så varmt ute är det ännu varmare inne, men dörrarna till stallet för vara öppna.

20090303:

•Selma (hund) och Kajsa kom och hälsade på idag( hoppas hon slipper bli smittad då jag var lite dålig idag, fast det visste hon om). Det är alltid roligt när dom kommer, då blir det lite liv i "luckan". Tyvärr har dom ju flyttat till Östersund och vi tycker det är jätttråkigt , men gläds med dom då dom verkar trivas där.

Kajsa Bernhold är en naturbegåvning på hästar hon har sån finkänsla för vad hästarna kan och vill. Så efter fikat idag sa hon ska vi testa Ofsi hur han går nu. Sagt och gjort så sadlade vi på, longerade lite och hon satt upp och han gick jättefint. Han har vilat en stund efter senaste ridningen som var strax före jul. Vilan har gjort honom gott.


20090308:

•Idag var barnbarnen här, morfar var lite krasslig , men det gick bra ändå. Morfar fick fina tulipaner och Emma hade lagat jätte god mat. Det var lite mysigt. Sen då dom skulle åka hem , ja då snöade det på nytt och inatt hade vi 5,4 minus igen så våren lär nog dröja lite till.

 

20090309:

•Vaknade idag till solens underbara strålar och så har det varit nästan hela dagen. Vi har pysslat lite med våra islandshästar speciellt Draumur som haltar ordentligt, men vi tror att vi hittat orsaken. Troligen en hovböld så han har lite ont.

Då vi undersökt hoven på "lille gubben" har han varit helt lös, ingen grimma , men han står snällt kvar även då jag petad ordentligt i hoven. Vi hittade ett ställe precis vid strålen där det kom lite varlik vätska.

I kväll får vi kolla upp honom igen då dom kommer in.


20090311:

•Vidare koll på hovbölden för det är nog en sådan.Den har börjat bak på jämt till strålen och har , hoppas vi nu verkat ut vi ballen ganska högt upp. Det var som en stor finne som jag tryckte hål på idag och det kom en del saker ut från den. Han, Draumur, går bättre nu och haltar bara lite. Vi håller tummerna för att det var det. Vi tog på lite Vegebom så klart på såret som blev på ballen och masserade lite , det tyckte han om.


20090325:

•Våren var på gång , men den kom av sig i natt har vi haft -14 , nu känns det som att det kvittar med snö och kyla. Det har kommit väldigt många fåglar nu, så tyvärr har katterna fullt upp, men dom får inte tag i så många. Det kom en ny ung hingst, Rolex heter han 1 år, till flocken i måndags och han har fallit till bra. Skönt.


20090422:

Igår åkte Ofsi iväg på träning till Max Olausson och Ása Gunnarsdottir i Skåne. Dom tyckta att han såg fin ut lite tunn och saknade lite muskler, men det skulle nog gå att lösa med bra träning. Det ska bli spännade att se hur han utvecklas. Han är fortfarande till salu, men vi har tagit bort priset på honom då det ju förändras i takt med träningen och utfallet av den.


20090502:

•1 maj var vi på Stenholmen och tittade på saluhästar och tölttävling, det var trevligt och vi träffade lite gamla bekanta samt våra jätte goa barnbarn Ida och Theo.

Egenligen har man ju inte tid att lämna "bygget" så här års pga vårbruk och hästar som ska byta hagar mm, men det var skönt att komma hemifrån en stund.

Den 30 april flyttade vi runt på hästarna dvs släppte på bete. Var kul dom hade hingstarna vill säga stona tyckte det var kul i ca 2 minuter och sen fortsatte dom att äta som vanligt. Vi tyckte också att det var lite roligt med alla ystra hästar dom blir ju så fina när det händer något nytt och dom visar gärna upp sig.


20090512:

•Tiden rusar iväg och sommaren kom av sig. Nu är det så kallt att inte betestillväxten är så god hoppas på lite regn och värme på nytt. Just nu är det full fart på att hugga rent på vissa delar av våra beten EU har ju så "roliga" regler ang hur många träd det får finnas mm.

Roligare är det att vänta på våra föl dom kommer snart hoppas vi. Det ska bli spännande. Håll utkick så kommer det bilder på nykomlingarna så småningom.

 

20090514:

•Idag förbereder vi för att kunna åka  härifrån över helgen. Malin en trotjänare som också har sin hingst här i våran hingstflock, kommer hit och tar hand om hästarna så det är lugnt.

Vi åker en tur till Danmark (Finn's mamma fyller 90, det Ni). På hemvägen hälsar vi på Ofsi som är hos Max och Aasa. Det kom tyvärr inte många droppar idag, det behövs regn snart.

 

20090521:

•Ja , då har vi varit i Danmark och ätit och druckit enl alla konstens regler. Det var gott, hyggeligt och trevligt att träffa släkten.

På vägen hem hälsade vi på Ofsi i Skåne. Det var en positiv överraskning , han hade blivit så fin tycker vi.

Det kändes som att hela hästen hade blivit längre och halsen lösare och Max red honom väldigt bra, det såg harmoniskt och fint ut. Vi hoppas på en bra fortsättning, han får i alla fall vara hingst än så länge. Enligt Max var han inte "jobbig" att ha som hingst, det har vi inte heller upplevt att han är, jobbig alltså. Vi kommer att lägga in nya bilder på Ofsi snart.

20090531:

• Idag föddes en liten hingst e. Skyr från Lindnäs och u. Perla från Våtebo, allt gick väldigt bra och vi fick vara med under hela fölningen. Det är lika fantastiskt varje gång, vi har koll på stona när de ska föla så att man kan hjälpa / gripa in om det skulle vara något fel, men detta gick på 10 minuter så det känns bra. Perla var lite tagen efter fölningen då "den nya" var rätt stor och hade väldigt långa ben. Nu är hon pigg igen och har fullt upp att hålla reda på sin son som börjar få spring i benen.

20090615 :

• Den 14/6 kl 0215 föddes ett sto föl e. Eldvaki från Gnistan och vår Saela. Hon ser fin ut titta gärna på veckans bild just nu. Hon är väldigt livlig och söt vi tror att hon ska få heta Olga som betyder vågrörelse.

20090620:

• Idag har vi pga regn fått lite tid över så vi har lagt in nya bilder på Ofsi som är tagna nyligen efter att han har satts igång igen. Vi tycker att han utvecklats fint hos Max och Ása som dessutom nu, sedan den 15/6, har Soley i träning. Vi ser framemot att hon kommer igång igen.

20090628:

• Nu har vi slagit första vallen och hoppas att gudarna är med oss så att vi kan få in lite hö, det är gott att ha och blanda med hösilage. Fölen utvecklas fint och idag har vi lagt in nya bilder på Viktor som nu är 2 år.

Vi tänker att ta ut hingstlicens på honom han har 115 i blup och vi tycker själva att han är fin och har så varit hela tiden ända sen han föddes. Han är ännu inte veterinärbesiktigad så vi vet ju inte om det går att få licens än, men det tror vi nog ska gå bra.

 

20090703:

• Igår blev Viktor veterinärbesiktigad och det utan anmärkningar. Sen fortsatta hököret med sista vallen som tyvärr fick regn på sig 2 gånger, men det gick att köra efter gårdagens otroliga värme. Så nu på fm ska vi lasta av det sista. 2 vagnar och sen ska vi ta det lugnt. Det är alltid en kamp mot vädret, men när det väl är klart känner man sig rätt nöjd.

 

20090716:

• Nu var det ett tag sedan det skrevs något och kommer man ihåg vad som har hänt ?

Jo, vi var på finaldagen på SM för Islandshästar och det var ju en härlig , men kladdig tillställning, jag tycker synd om dom som hade varit där hela veckan, men fina finaler blev det. Viktors pappa Hrannar gjorde det igen, han blev svensk mästare på nytt . Grattis Vignir och Hrannar. Tölt finalen var inte dum den heller.

Saela har åkt till hingst och lilla Olga som skulle åka transport för första gången i sitt liv var jätteduktig på att både gå på och gå av transporten. Dom har åkt till Elvaki från Gnistan på nytt, han finns i år på Frötuna. Det blir alltså ett helsyskon till Olga. Det är första gången som vi betäcker med samma hingst en gång till, men vi är så nöjda med Olga och tror att Eldvaki kommer att bli riktigt bra framöver, han fick 8.31 exteriört i år och kommer att ridvisas nästa år enligt Karin Meier som äger honom. Även Perla vårt andra klass ett sto kommer att åka till Eldvaki nu i helgen som kommer.

Jobbet går vidare på gården , det stora projektet just nu är att färdigställa vindskyddet på hingstbetet. Dom behöver verkligen det så här års som skydd mot alla flygfän.